Restauracija skulptura

Za usluge, savjetovanja i procjene obratite se stručnjacima na području restauracije i konzervacije, timu iz DOK-ARTa

Restauracija je proces očuvanja materijalne, povijesne i oblikovne baštine, kroz koji se produžuje životni vijek predmeta ili građevine. Restauracija skulptura odnosi se na obnavljanje unutrašnje i vanjske skulpture oštećene vremenom i vremenskim uvjetima i ostalim faktorima. Važnost pravilne izvedbe radova je ključna za očuvanje integriteta skulpture i zadržavanja vjerodostojnosti.

Skulpture dijelimo na vanjske i unutarnje. Na svaku od skupina djeluju različiti čimbenici pa je stoga pristup drugačiji. Kod pravilne restauracija ključno je procjenjivanje trenutnog stanja zbog određivanja početnih smjernica konzervacije. Nakon početne procjene, određuju se glavne karakteristike skulpture; materijal, godina izgradnje i stil. Restauracija je spoj znanosti i umjetnosti i vrlo je važno da ljudi koji rade taj posao budu stručni i upućeni u zadatak.

    

Očuvanje vanjskih skulptura zahtjevnije je i dugotrajnije od onih postavljenih u zatvorenim prostorima. Na stanje vanjskih skulptura utječu mnogi čimbenici, a jedan od najvažnijih je vrijeme. Klimatske promjene, temperature, razni spojevi iz zraka, kao i sama kvaliteta zraka te djelovanje svjetla uništavaju površinu i nagrizaju materijal. Također, vremenski uvjeti utječu na boju, koja na suncu blijedi. Još jedan od važnih čimbenika propadanja vanjskih skulptura je ljudski faktor, posebice ako su skulpture turistički popularne ili se nalaze u turističkoj sredini.

Restauracija unutarnjih skulptura je mnogo lakša zbog nedostatka štetnih utjecaja vremenskih prilika. Ukoliko su prostorije, u kojima su skulpture smještene, propisno uređene, konzervacija se sastoji od površnog obnavljanja boje i premaza za daljnje očuvanje.

DOK-ART obrt je restauriranje i konzerviranje umjetnina. Sastoji se od tima vrsnih stručnjaka na svom području, visokog stupnja obrazovanja s neprestanim učenjem novih znanja i vještina.

Djelatnici DOK-ART-a su visokoškolovani stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom, te licencirani za rad na umjetninama s dopuštenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. U radu se pridržavamo svih etičkih normi i kodeksa konzervatorsko-restauratorske struke, a naš rad stručno nadgledaju nadležne Konzervatorske službe Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

    

Obrt se bavi dodatnim uslugama poput:
Polikromirana drvena skulptura
Zidno slikarstvo
Namještaj
Štukomramor
Metal
Mozaik
Kamena plastika
Istražni radovi
Interijer
Slike na različitim nosiocima

Za usluge, savjetovanja i procjene obratite se stručnjacima na području restauracije i konzervacije, timu iz DOK-ARTa na adresi Miletićeva 1, 10000 Zagreb.